HomeNieuwsSchoolSchoolfondsArchiefGalerieEnglishSponsor login

Reisverslag familie Varekamp

25 september vertrokken we met 6 personen naar Ghana. Het was al weer 4 jaar geleden dat we de Rockanjeschool bezochten en we waren benieuwd wat we zouden aantreffen.
Het was eerst weer even wennen aan de dubbele warmte. De temperaturen, maar ook van de ontvangst. We zijn gelijk nadat we zondag in Kumasi waren aangekomen op maandag naar de school gegaan. Altijd weer een happening, de ontvangst daar. We kregen een rondleiding door de klassen. Wat ons direct opviel was wel dat de organisatie van de school prima is en dat na 4 jaar de school er nog heel goed bij stond. Je moet dan wel rekening houden dat elke dag meer dan 1400 kinderen de school bezoeken.

We gaven onze wens te kennen dat we graag alle leerlingen op iets extra’s wilden trakteren. Maar hoe doe je dat. Geen probleem voor de leiding van de school. Al snel werd er voorgesteld om iedereen een gekookt ei en een ijsje te geven. Dat was een echte traktatie. Donderdag werd benoemd tot Varekampday en vanuit de school zouden ze alles regelen.
Wat een feest was dat: de donderdagmorgen. Alle leerlingen keurig verzameld op het schoolplein. Ze kregen allemaal een gekookt ei ( ze waren nog warm) en daarna weer allemaal op het plein voor een ijsje. Daar wordt je echt blij van als je ziet wat een plezier de kinderen (maar ook de leerkrachten) daaraan beleven. Wij waren ook onder de indruk hoe gesmeerd dat allemaal liep. Hoe goed georganiseerd.

Vrijdagmorgen zijn we weer naar de school gegaan. Nu voor de herdenkingsdienst van Ab Engels ( de oprichter samen met zijn vrouw Margreet van de school). Het was nu 3 jaar geleden dat hij is overleden en dat herdenken ze ieder jaar op deze dag. Het was heel indrukwekkend. Er werd gezongen, de dominee hield een korte herdenking en er werden bloemen neergelegd bij een speciale stoel, met daarop een foto van Ab. De Nederlandse vlag werd halfstok gehesen.

Zondags zijn we naar de kerkdienst gegaan. Een hele zit; van 10.30 tot 13.30 uur, maar ons geen moment verveeld. Geweldig om zo’n dienst mee te maken. Ook werden we daar naar voren geroepen en kregen we alle zes 2 stola’s. Eén van de kerk met de naam van de kerk erin geweven en één van het schoolbestuur met onze eigen namen erin geweven. Een heel mooi aandenken.

Maar nu uit het oogpunt gezien waar we eigenlijk voor gingen. We wilden met eigen ogen zien hoe het nu gaat op de school. Over de organisatie hoeven we ons geen zorgen te maken. Die is heel goed. Wel blijft voor ons de zorg voor het onderhoud van de school. Dat blijft een grote post. Wat wil je met zulke volle klassen en zoveel leerlingen. Ook zie je nog kinderen zonder uniform, wat betekent dat daar geen geld voor is, maar dat ze oogluikend toch les krijgen. Het zou fijn zijn om sponsors te hebben voor die kinderen, want onderwijs is zo belangrijk. Er is nog veel te doen voor ons als Stichting Old Tafo en we gaan weer hard aan het werk om de school zo goed mogelijk te laten draaien.
Wilt u ons helpen, sponsors en giften zijn van harte welkom.

Na de drukke dagen in Kumasi zijn we nog een paar dagen naar de kust geweest. Naar Anumabo Beach. Daar hebben we St. George Castle bezocht, een fort uit de slaventijd en we zijn naar Kakum National Park geweest. Daar hebben we op de Canopy Walkway gelopen. Een touwbrug boven het regenwoud. Een hele belevenis. Verder heerlijk aan het strand vertoefd. Gezwommen en gewandeld.

Het was een prachtige reis. Maar er moet wel een woord van dank naar de mensen in Ghana die ons geholpen hebben dat allemaal te kunnen doen. Ze hebben veel voor ons geregeld. Allereerst onze coördinator Mr. E.T. Mensah en de mensen van de school, speciaal het vervoer. In het bijzonder de pastor en niet te vergeten Alexander en Ernest. Zij waren allen echt bezorgd voor ons om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat is ze dan ook prima gelukt. Hartelijk dank daarvoor.

Familie Varekamp.